Çikolatanın zararı mı çok, faydası mı?
• Bir gıdanın zarar ve faydasından bahsederken tüketilen miktarı çok önemli. Çikolata bir ihtiyaç. Beyinde serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor.
• Özellikle bitter çikolata yeşil çay ve üzüm kadar bağışıklığı güçlendiriyor, antioksidan etkisi var. Yapılan araştırmalara göre günde 50 ila 70 gram bitter çikolata yemenin bir zararı yok.
Mevzunun kalori yönünü göz ardı etmeyin!
• Çikolatayı şişmanlatır diyerek bir kenara koyamayız. Nedenlerini doğru belirlemek gerekir. Fındık, fıstık gibi yemişlerle birleştiğinde kalorisinin arttığını ve özellikle kilo sorunu olan kişilerde obeziteye neden olduğu bir gerçek.
• Günde 150 gram çikolata yemek tabii ki zararlı. Eğer bitter dışında çikolata yeniliyorsa 50 yerine 25, 70 yerine 35 gram yani yarı yarıya tüketilmeli.
Mutluluk veriyor mu?
• Çikolata mutluluk verici, endorfin hormonlarının seviyesini artırıyor, tadı da güzel... Çikolatanın kadınları daha mutlu ediyor.
En çok hangi tür çikolataları tüketiyoruz?
• Pazar araştırması yapan Nielsen'in verilerine göre Türkiye'de en çok bireysel tüketime yönelik kare, baton ve tablet formatında çikolatalar tüketiliyor.
• İkramlık çikolatalar ise en çok tüketilen ikinci çikolata. Türkler en çok sütlü ve Antep fıstıklı çeşidini tercih ediyor. Fındık ve bitter çikolatalar onları takip ediyor.
Çikolata nasıl saklanmalı?
• Çikolatada bulunan kakao yağı çok özel ve hassas bir kristal yapıya sahip. Bu yapıyı korumak için çikolata ve çikolatalı ürünlerin 18-22 derece arasında muhafaza edilmesi gerekiyor.
• Işık ve sıcaklık çikolatanın düşmanı. Direkt suni ışık ve güneş ışığı çikolataların eriyerek bozulmasına ve acılaşmalarına yol açıyor. Çikolatayı saklamakla ilgili yaygın bir yanlış da buzdolabında saklanması.
• Buzdolabının sıcaklığı 10 derecenin altında olduğu için kristal yapıyı bozarak çikolatanın fiziksel kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Çikolatayı buzdolabında saklamayın!
En sağlıklı çikolata hangisi?
• Uzmanların bu soruya yanıtı ‘Bitter çikolata'. Bunun nedeni de şöyle açıklanıyor: 'Şeker oranı düşük, kakao oranı yüksek, katkı maddesi az.'
• Bir gıdanın zarar ve faydasından bahsederken tüketilen miktarı çok önemli. Çikolata bir ihtiyaç. Beyinde serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor.
• Özellikle bitter çikolata yeşil çay ve üzüm kadar bağışıklığı güçlendiriyor, antioksidan etkisi var. Yapılan araştırmalara göre günde 50 ila 70 gram bitter çikolata yemenin bir zararı yok.
Mevzunun kalori yönünü göz ardı etmeyin!
• Çikolatayı şişmanlatır diyerek bir kenara koyamayız. Nedenlerini doğru belirlemek gerekir. Fındık, fıstık gibi yemişlerle birleştiğinde kalorisinin arttığını ve özellikle kilo sorunu olan kişilerde obeziteye neden olduğu bir gerçek.
• Günde 150 gram çikolata yemek tabii ki zararlı. Eğer bitter dışında çikolata yeniliyorsa 50 yerine 25, 70 yerine 35 gram yani yarı yarıya tüketilmeli.
Mutluluk veriyor mu?
• Çikolata mutluluk verici, endorfin hormonlarının seviyesini artırıyor, tadı da güzel... Çikolatanın kadınları daha mutlu ediyor.
En çok hangi tür çikolataları tüketiyoruz?
• Pazar araştırması yapan Nielsen'in verilerine göre Türkiye'de en çok bireysel tüketime yönelik kare, baton ve tablet formatında çikolatalar tüketiliyor.
• İkramlık çikolatalar ise en çok tüketilen ikinci çikolata. Türkler en çok sütlü ve Antep fıstıklı çeşidini tercih ediyor. Fındık ve bitter çikolatalar onları takip ediyor.
Çikolata nasıl saklanmalı?
• Çikolatada bulunan kakao yağı çok özel ve hassas bir kristal yapıya sahip. Bu yapıyı korumak için çikolata ve çikolatalı ürünlerin 18-22 derece arasında muhafaza edilmesi gerekiyor.
• Işık ve sıcaklık çikolatanın düşmanı. Direkt suni ışık ve güneş ışığı çikolataların eriyerek bozulmasına ve acılaşmalarına yol açıyor. Çikolatayı saklamakla ilgili yaygın bir yanlış da buzdolabında saklanması.
• Buzdolabının sıcaklığı 10 derecenin altında olduğu için kristal yapıyı bozarak çikolatanın fiziksel kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Çikolatayı buzdolabında saklamayın!
En sağlıklı çikolata hangisi?
• Uzmanların bu soruya yanıtı ‘Bitter çikolata'. Bunun nedeni de şöyle açıklanıyor: 'Şeker oranı düşük, kakao oranı yüksek, katkı maddesi az.'